Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Lenen van je BV: maak zakelijke leningsovereenkomst

Geplaatst op: 02-03-2015, 12:46:53

Wie met geld van de BV persoonlijke rekeningen betaalt of geld van de zaak gebruikt voor het financieren van bijvoorbeeld een huis of een auto, moet dat geld terugbetalen aan de BV. Lenen van je bedrijfsvermogen kan niet ongelimiteerd. Als je door het onttrekken van te veel geld je BV in gevaar brengt, kan er sprake zijn van onzakelijk handelen met ook voor jou als DGA de nodige financiële gevolgen.

Vragen bij twijfel
Als je een lening aangaat met je BV, dan moet deze lening voldoen aan normale zakelijke voorwaarden. De Belastingdienst kan bij twijfel hierover de volgende vragen:

- Is de lening schriftelijk vastgelegd in een leningsovereenkomst?
- Heb je met de BV afspraken gemaakt over terugbetalen van de lening?
- Bied je de BV voldoende zekerheden?
- Heb je met de BV een zakelijke rente afgesproken?
- Kan de BV aan haar verplichtingen blijven voldoen als je de lening opneemt?
- Zou de BV de lening ook onder dezelfde voorwaarden hebben verstrekt aan een derde die in vergelijkbare omstandigheden verkeert?

Voordat je BV dus het geld aan je uitleent, moet de BV een reële inschatting maken van haar andere verplichtingen. Er moet op tijd geld genoeg zijn om bijvoorbeeld loon uit te betalen aan werknemers of de huur te betalen.

Onzakelijk handelen
Mocht er een luchtje hangen aan de lening dan kan er sprake zijn van onzakelijk handelen. Je kunt op twee manieren onzakelijk handelen:

- Je lening voldoet niet aan zakelijke voorwaarden
- Je komt de afspraken niet na die in de leningsovereenkomst staan.

Als de lening niet voldoet aan de zakelijke voorwaarden, dan loop je het risico dat de Belastingdienst deze lening ziet als een definitieve betaling aan jou als directeur-grootaandeelhouder. In dat geval moet je hierover dus inkomstenbelasting betalen. Als het onzakelijk handelen met de lening gevolgen heeft voor je recht op pensioen, stamrecht of lijfrente moet je direct belasting en revisierente betalen over de waarde van deze door de BV uitgevoerde regelingen.

Boete
Daar blijft het niet bij. Je krijgt een hogere aanslag als je de inkomsten niet hebt opgegeven in je aangifte en je kunt een boete tot maximaal 100 procent van het bedrag dat je meer moet betalen aan de belasting.

Niet houden aan terugbetaling
Als je je niet aan de gemaakte afspraken over de terugbetaling houdt, dan hangt er van af hoe ernstig de kwestie is. De Belastingdienst: “Als je je niet aan alle gemaakte afspraken houdt, vinden wij de lening niet meteen onzakelijk. Dat hangt af van:

• het bedrag waarvoor je je niet aan de afspraken houdt
• hoelang je je niet aan de afspraken houdt
• het aantal afspraken waaraan je je niet houdt
• het belang van de afspraak waar je je niet aan houdt”

De Belastingdienst beoordeelt vervolgens of je zakelijk hebt gehandeld met jouw BV.

Bron: www.bc.nl van 2 februari 2015.

Ga terug naar de vorige pagina